Esas Holding TAİDER Ulusal Aile İşletmeleri Zirvesi’nde
4 min read
TAİDER Ulusal Aile İşletmeleri Zirvesi “sosyal yardımseverlik” oturumunda aile şirketlerinin sosyal yatırımları hakkında Sabancı ve İnci Aileleri’nin uygulamaları konuşuldu.
“Değişim Rüzgarını Yönetmek” temasıyla düzenlenen TAİDER 7. Ulusal Aile İşletmeleri Zirvesi’nde “Sosyal Yardımseverlik” oturumu Esas Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Emine Sabancı Kamışlı ve Cevdet İnci Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Şerife İnci Eren’in katılımıyla gerçekleşti.
Sosyal yardımseverliğin önemi ve şirketlere düşen görevleri anlatan Esas Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Emine Sabancı Kamışlı, “Amacımız sürdürülebilir sosyal yatırımlar yaparak ülkemizin kalkınmasına katkıda bulunmak olmalı. Ama bunu yaparken de ekonomik değeri ve topluma geri dönüşü ölçülebilir etkiler yaratmak gerek. Bu sosyal yatırımların kapsamını genişletmek ve profesyonel olarak yönetmek de çok önemli; biz bunun için Esas Sosyal’i kurduk. Buradaki en kritik başarı faktörleri profesyonel ekiplerle çalışmak, işi stratejik ve araştırmaya dayalı şekilde yürütmek ve iş birliklerine çok açık olmak” dedi.

Sosyal yardımseverlik konusunun aile şirketleri için oldukça önemli olduğunun altını çizen Cevdet İnci Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Şerife İnci Eren ise: “Sosyal yardımseverlik; girişimci ailelerin nesiller boyunca sosyal sermaye transferine yardımcı olur. İşletmenin uzun vadeli taahhüdünü ve topluma katkısını gösterir. Ailenin ve iş dünyasının sosyal ve itibarlı sermaye geliştirmelerine yardımcı olur. Aile ve aile dışı çalışanların işe karşı taahhütlerini artırır. İş, operasyon ve yönetiminde aktif olmayan aile üyelerinin aile şirketi sistemine katkıda bulunmalarını sağlar. Bu çalışmalar, aile üyelerinin birbirleriyle bağlantıda olmalarını ve bir araya gelmek için iş dünyasından ayrı bir alan yaratır. Genç aile üyelerini aile kültürü, varlık ve mesleki beceriler konusunda eğitir. Girişimciliklerini teşvik eden ve iş hayatına adım atmalarına izin veren bir eğitim alanı olabilir.”
“Ülkemizin kalkınmasına katkıda bulunmak istiyoruz”
Şirket olarak sosyal yardımseverlik konusunda yaptıklarından bahseden Emine Sabancı Kamışlı, “Ailemizin hayırseverlik geleneğinin üzerine inşa edilen sosyal yatırımların kapsamını genişletmek ve yönetmek amacıyla bir sosyal yatırım birimi kurduk. Esas Sosyal bir sosyal yatırım birimi ve biz bunu ana iş kollarımızdan biri olarak konumlandırıyoruz. Amacımız sürdürülebilir sosyal yatırımlar yaparak ülkemizin kalkınmasına katkıda bulunmak; bunu yaparken, ekonomik değeri ve topluma geri dönüşü ölçülebilir etkiler yaratmak. Bu anlamda dünyada mevcut olan ‘sosyal etki yatırımı’ anlayışının Türkiye’deki örneği diyebiliriz” ifadelerini kullandı.
“Somut bir ürün çıkması çok değerli”
Sosyal yardımseverlik sisteminin iş insanları, STK’lar, toplum, kamu kurumları ve girişimciler gibi çok sesli ve ahenkli bir çalışma ortamını işaret etiğini söyleyen Şerife İnci Eren, “Bu kadar çok ve etkin paydaşın bir araya geldiği çalışmalar uzun soluklu ve çarpan etkisi yüksek oluyor. Tıpkı işletmelerimizde olduğu gibi sosyal yardımseverlikte de bir sistem kurulması, yani vakıf ve filantropik kuruluşların, farklı paydaşların bir araya gelerek ortaya somut bir ürün çıkarması çok değerli. Bu durum yardımseverliğin, bireysel istek ve heveslerle yönetilen, dönemsel bir oyuncağa dönüşme riskini önler. Bu kadar çok paydaştan toplanan görüşlerle ortaya çıkan projelerin toplumun her kesimi tarafından sahiplenilmesi de fazla olur” dedi.
Gençlere STK’larda iş deneyimi fırsatı
İlk sosyal yatırım alanlarını “gençlik ve istihdam” olarak belirlediklerini ve İlk Fırsat Programı’nı hayata geçirdiklerini anlatan Emine Sabancı Kamışlı, “İlk Fırsat Programı’yla, işverenler tarafından daha az bilinen devlet üniversitelerinden yeni mezun gençlerin maaşlarını karşılayarak, Türkiye’nin önde gelen sivil toplum kuruluşlarında 12 ay tam zamanlı olarak ilk iş deneyimlerini edinmelerini sağlıyoruz. Program kapsamında gençlere sadece ilk iş deneyimlerini sağlamakla kalmıyor; aynı zamanda 250 saate kadar onların 21. yüzyıl becerilerini geliştirmeye yönelik eğitimler, İngilizce ve ofis programları eğitimleri de sunuyoruz. Esas Sosyal olarak bu program kapsamında gençlerin tam zamanlı bordrolu maaşlarını sivil toplum kuruluşlarına hibe ediyor ve diğer tüm akademi masraflarını karşılıyoruz” şeklinde konuştu.
“TAİDER önemli bir sorumluluğu yerine getiriyor”
Ülke ekonomisine yön veren şirketlerin çoğunun aile şirketi olduğu söyleyen Cevdet İnci Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Şerife İnci Eren, “TAİDER’de aile şirketlerinin dinamikleri ve nesiller boyu sürdürülebilmesi için çalışıldığı dikkate alındığında, TAİDER üyelerinin hem bireysel hem toplumsal önemli bir sorumluluğu yerine getirdiği anlaşılabilir. Aile olarak 200 üzerinde üyemiz bulunuyor. Bazılarının çok etkin sosyal sorumluluk projeleri var, bazıları henüz bu yolculuğa çıkmamışlar. Onlara örnek teşkil etmek açısından TAİDER 7.Ulusal Aile Zirvemizde gerçekleştirdiğimiz “sosyal yardımseverlik” konulu bu oturumun çok değerli olduğunu düşünüyorum” dedi.
- Fascinated
- Happy
- Sad
- Angry
- Bored
- Afraid