Muhammed Ali SMA ile savaşıyor
2 min read
Spinal müsküler atrofili (SMA Tip-1) hastası olan Muhammed Ali için son umut…
Antalya’nın Kepez İlçesinde yaşayan Spinal müsküler atrofili (SMA Tip-1) hastası olan Muhammed Ali Akyol 7 aylıkken teşhisi konulan bu zor hastalıkla savaşıyor.

Sağlık Bakanlığı’nın izni doğrultusunda Valilik takibi ile destek kampanyası devam eden Muhammed bebek’ destek olmak isteyenler, Halk Bankası TR10 0001 2009 5080 0001 1328 69 (Babası) Abdullah Akyol adına hemen şimdi yardımda bulunabilir ve Muhammed Ali Akyol bebek için bilgi almak isteyenler resmi sosyal medya hesabı olan Muhammed Ali SMA ile SAVAŞIYOR (@muhammedaliyasasin) • Instagram fotoğrafları ve videoları adresine ulaşabilir yine aynı zamanda yardım kampanyası adına satılan ürünleri Muhammed Ali Yaşasın (@muhammedali__yardimdukkani) • Instagram fotoğrafları ve videoları linkinden takip edip satın alarak Muhammed bebeği yaşatabilirsiniz.

SMA HASTALIĞI TİPLERİ
Tip 4 SMA genellikle erişkinlerden görülür ve burada kol ve bacaklarda zayıflık oluşur. Ancak bu tip SMA hastalığında hastalar genellikle yürüyebilirler. Yine Tip 3 SMA’da da hastalar ayakta durup yürüyebilirler.
Ancak Tip 2 ve Tip 1 SMA’da ise kontrol iyice zayıflar. Tip 2 SMA’da hastalarda baş kontrolü vardır, oturabilirler ancak yatma pozisyonundan oturma pozisyonuna gelemezler. Tip 1 SMA’da ise bağımsız oturamayan hastalarda baş kontrolü de oldukça zayıftır. SMA tip 1 ve 2’de çocuğun fiziksel gelişiminde gerilik vardır.
SMA olgularında en önemli problemlerden biri omurgada görülen ve skolyoz adını alan eğriliklerdir. Yürüyemeyen SMA olgularında skolyoz gelişimi oldukça hızlıdır. Kol ve bacaklarda görülen şekil bozuklukları da en çok yürüyemeyen olgularda görülür. Genellikle de bacaklarda, kalça, diz ve ayak bileği eklemlerinde bükülme şeklinde olan bozukluklardır. Kollarda şekil bozukluğu daha enderdir. En çok dirsek eklemi etkilenir.
SMA NASIL ANLAŞILIR?
SMA hastalığı belirtileri ve teşhisi aşamasında bir dizi inceleme ve muayene gerekmektedir. Kuvvetsizlik, yürüyememe, solunum, yutkunma, çiğneme fonksiyonlarında bozulma gibi belirtilen durumlar SMA hastalığında görüldüğü gibi farklı hastalıklarda da görülebilmektedir. Bu belirtiler mutlaka SMA demek değildir. Bunun nörolojik muayene ve teşhis gerekir.
Burada en önemli testlerden biri EMG (elektromiyogram) denilen tetkiktir. Kaslara yerleştirilen elektrodlarla kas ve sinir durumu anlaşılır. Kan tetkikleri ile bir takım enzim seviyelerine bakılır. Bu tetkikler SMA ile öteki nöromüsküler hastalıkların ayırt edilmesinde önemlidir. Özellikle SMA tip 1 ve 3’te, kreatin fosfokinaz (CPK) değerlerinin az da olsa yükselmesi, elektromyografi (EMG) ve kas biyopsi sonuçları hastalık tanısını destekleyen önemli kriterlerdir.
- Fascinated
- Happy
- Sad
- Angry
- Bored
- Afraid